fbpx

Van Amazigh kleed naar poef

Een eeuwenoud ambacht

De berbers, ze worden liever aangesproken als Amazigh. Staan, sinds zij zich in de 8e eeuw in Marokko vestigde, bekend om de oogstrelende vloerkleden, ook wel Boujaad genoemd. al meer dan een millennium knopen de vrouwen uit het Atlas gebergte deze wollen kleden. Zelfs vandaag de dag wordt van moeder op dochter, opdezelfde wijzen gewerkt als eeuwen geleden.

100 procent natuurlijk

De Amazigh leven dicht bij de natuur en daarmee hebben ze echt de feeling met het materiaal. Die feeling, liefde en aandacht voor het materiaal zie je terug in de Boujaad. De charme van elke Boujaad zijn de kleine imperfecties en de eigen wil van het materiaal die elke Boujaad zijn karakter geeft. Van het wassen, tot het verven alles gebeurt nog exact hetzelfde als honderd jaren geleden.


Schilderen met weven

Elke Boujaad is een verhaal geweven in een tapijt wat aandoet als een schilderij. Zoals een kunstenaar zijn schilderij op het doek schildert zo doen deze vrouwen dat met het weven van de kleden. Met gezang en verhalen krijgt het tapijt zijn karakter en identiteit.

Een Boujaad kleed vindt zijn tweede leven in een Amazigh poef, met net zoveel toewijding en liefde vervaardigd als het kleed zelf. Zo koop je niet zo maar een poef, maar een kunstwerk met een verhaal vervaardigd door de Amazigh vrouwen.Video credits to: Pierrequiroule

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Schrijf je in als Simhome member en ontvang € 7,50 shoptegoed

Ja, ik ontvang graag wooninspiratie en exclusieve aanbiedingen in mijn mailbox!